Pirinç Kepeği Yağı Faydaları Nelerdir ?

Pirinç Kepeği Yağı Faydaları Nelerdir ? 7

Paylaş

Günümüzde birçok hastalık ve bu hastalıklar adına gerek uydurma gerek ise hakikaten ise yarayan milyonlarca çözüm önerisi vardır. Bununla birlikte insanların hastalıklardan korunmak için de doğru yada yanlış olmak suretiyle başvurdukları birçok yol mevcuttur. Günümüzde insanoğlu çoğu zaman naturel olan yolları tercih ederler. Bundan dolayı kimyasal maddelerin/ hapların/ ilaçların vücutta ki yan tesirleri ürkütücü derecede olabilmektedir. İlaç tedavisi gerektiren riskli hastalıklar da bile insanoğlu alternatif tıpa yönelmektedir. Tabiat ananın bizlere bir armağan olarak verdiği bitkiler ilaçların yan tesirini kırıp, tedaviyi desteklemektedir.

Pirincin Yararları

Pirinç bu bitkiler içinde, hem günlük hayatımızda fazlasıyla yer kaplayan, hem de birçok yarar elde eden bir mucizedir. Pirinç malum en eski hububatlardan birisi olmasıyla da ön plana çıkmaktadır. En başlangıcında pirincin mucizelerinden birisi –glüten içermemesi sebebi ile- alerjen olmamasıdır. İçerdiği karbonhidrat ile enerji verirken, kalp sağlığına tam destek verir. Halk içinde pirinç kilo alımına ve kolesterole niçin olduğu bilinse de, bu durumun suçlusu pilav yapımında kullanılan yüksek oranda ki tuz ve yağdır. Başlı başına iyi dengelenmiş bir pirinç tüketimi kolesterolü dengeler ve zayıflamaya de yardımcıdır. Ek olarak nörotransmitterlerin büyümesini engelleyerek Alzheimer şeklinde rahatsızlıklardan da korur. D vitamini, riboflavin, lif, kalsiyum şeklinde birçok vitamin içeren pirinç; hem cilt sağlığını destek sunar hem de bağırsak sağlığını pozitif yönde yönde etkisinde bırakır. Bu kadar faydası olan pirinçten elde edilmiş birçok üründe mevcuttur ve bu ürünler de –aynı pirincin kendisi gibi- alternatif tıp alanında kullanılmaktadır. Bu yazıda pirinçten elde edilmiş pirinç kepeğinin ne işe yaradığı, yararları, iyi mi elde edilmiş olduğu şeklinde mevzuları özetlemek gerekirse ele alacağız. Derhal arkasından detaylı bir halde pirinç kepeği yağından bahsedeceğiz.

Pirinç Kepeği Yağı Faydaları Nelerdir ? 14

Pirinç Kepeği Yağı Ne İçin Kullanılır ?

Pirincin yararlarından ne kadar bahsetmiş olsak da fazla tüketimi sonucunda diyabet riski taşımaktadır. Pirinç kepeği ise bu biçim zararı olan yanlarından tamamen fark göstermiştir. Sadece bir tadı yoktur ve tek başına tüketilmesinin mümkünâtı yoktur. Pirinç kepeğinin rengi kahverengidir ve Türk toplumunda kullanımı pek yaygın olmayan kahverengi pirincin dış kısmından elde edilir. Vücut tarafınca depolanamayan sadece sinir ve sindirim sistemi için oldukça büyük bir öneme haiz olan tiamin pirinç kepeğinde bulunur. Ek olarak B vitamini de pirinç kepeğinde bulunan bir öteki şeydir. İnsan vücudunun gereksinim duyduğu bir öteki madde ise B vitamini grubuna ilişik olan niasindir. Niasin eksikliği vücutta kendisini depresyon, baş dönmesi, metabolizma yavaşlığı şeklinde yan etkilerle gösterir. Ek olarak pirinç kepeği gluten içermez. Pirinç kepeği göğüs kanserine yakalanma riskini azaltma şeklinde bir tesiri de mevcuttur.

Pirinç Kepeği Yağı Cilde Yararları

Tüm bunlardan sonrasında karşımıza, kahverengi pirinçten elde edilmiş pirinç kepeğinden elde edilmiş pirinç kepeği yağı çıkıyor. Pirinç kepeği yağının etkin kullanım alanı, pirinç sevdasıyla meşhur Uzakdoğu ülkeleridir. Ve gene üretimi de en fazlaca Uzak Doğu vatanlarında yapılmaktadır. Asya’da ki insanların bizleri şaşırtacak şekilde genç görünmelerinde ki gizemlerinden birisi de bu yağ olabilir. Zira pirinç kepeği yağı ciltte kalojen üretimini arttırır. Bu sayede pürüzsüz bir cilt elde edilir. Ek olarak cilt beyazlatmak için –ki bu mevzu Asyalı insanoğlu için oldukça önemlidir- pirinç kepeği yağı maskesi sıkça tercih edilir. Bu yağın cilt güzelliği için yaptıkları yalnız bunlar ile sınırı olan değildir. Ek olarak muhteşem bir yüz için akneler ile de savaşır. Devletimizde pek tanınmasa ve genel anlamda bayanlar tarafınca talep edilse de Uzak Doğu vatanlarında erkekler tarafınca da fazlasıyla rağbet görmektedir. Bu yağ masaj yağı olarak da kullanılır zira cildi yumuşatmasıyla bilinir. Emilimi oldukça yüksek olan pirinç kepeği yağı cildin su dengesinin koruyarak yaşlanmayı ve ciltte oluşan çatlakları azaltır. Birçok kırışıklık ve yaşlanma karşıtı kremde pirinç kepeği yağının kullanıldığını görebilirsiniz. Aynı şekilde yaz dönemlerinde bile naturel ürünlerden vazgeçemeyenler için pirinç kepeği yağı naturel güneş kremi olarak da kullanılabilmektedir. Deriniz tarafınca kolayca emilir, yabancı madde olarak algılanmaz ve güneş ışınlarının size minimum derecede zarar vermesini sağlar. Bunun yanı sıra pirinç kepeği yağı dolan bir pişik kremidir. Pirinç Kepeği Yağı Faydaları Nelerdir ? 15

Pirinç Kepeği Yağı Saça Yararları

Pirinç kepeği yağı yalnız cilt bakım ürünü olarak değil, sıkça saç bakım ürünü olarak da kullanılır. Yaşamın neredeyse her anında saçlarımız yıpranır. Bu yıpranma adam hanım ayrımı gözetmeksizin imden insanda görülür. Saçlar –bilhassa boyalı ise- cansızlaşır, kırılırlar ve ya da yağlanıp, kepeklenir. Pirinç kepeği yağı bilhassa boyalı saçları canlandırır ve diri meblağ. Cildi koruduğu şeklinde saçları da güneşten korur. Yıpranan saçların onarımında oldukça etkilidir. Saç kepekleri ile olan muharebede kimyasal ürünleri tercih etmek istemeyen kimseler için naturel bir çözümdür.

Pirinç Kepeği Yağı İçeriği

  • B3 (niasin): Karaciğer hastalıklarına iyi gelir, vücutta bulunması zorunludur. Sadece ne olursa olsun aşırı niasin tüketimi ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.
  • Öteki yağlar ile kıyaslandığında dört kat daha çok sıhhatli yağ asitlerinden içeren pirinç kepeği yağından omega 3 ve 6 mevcuttur.
  • Omega 3 ve 6: Saçlara güç ve parlaklık kazandırır iken beyazlamayı ve seyrelmeyi ise önler.
  • Oryzanol: Gamma oryzanol olarak da bilinir, güneşin zararı olan ışınlarından cildi korur.
  • Squalene = Ayrı olarak “squelene yağı” bile bulunabilir. Normalde köpek balıklarının karaciğerlerinden elde edilir. İnsan vücudu da azca oranda bu doymamış çoklu hidrokarbonu üretir. Squalene hücre yenilenmesine yardım eder. Kanser önlemede destek ürünüdür. Genel anlamda kırışık giderici kremlerde kullanılır zira cilde hızla sirayet eder. Yaraların kapanmasında, bağışıklık sisteminin gelişmesinde etkilidir.
  • Pirinç kepeği yağı bu tarz şeyleri ve sayabileceğimiz daha onlarca şeyi (kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko, thiamine (B1), riboflavin (B2), tocopherols (E vitamini)) muhteviyatında barındırır. Bu bahsettiklerimiz içinde; bilhassa sgualene oldukça önemlidir.

Pirinç Kepeği Yağı Faydaları Nelerdir ? 16

Pirinç Kepeği Yağı Ne İşe Yarar ?

Antioksidan özellikli bu yağ bağışıklık sistemini güçlendirici özelliktedir sadece kozmetik sanayinin cilt bakım kısmında daha fazlaca kullanılır. Sadece Asya ülkeleri pirincin her şeklinden, her şekilde yararlandığı için pirinç kepeği yağını yemekte de kullanırlar. Bu yağ bilhassa salatalara katılmak sureti ile tüketilebilir. Yemeklerde kullanılmak suretiyle üretilen pirinç kepeği yağı ve cilt ve saç bakımı için üretilen pirinç kepeği yağı farklıdır. Asya yemeklerine meraklı iseniz, birçok yemeklerinde kullandıklarını tadı dolayısıyla anlayabilirsiniz. Hatta Asya yemeklerinde bunların yanı sıra pirinç sirkesi de sıkça kullanılır. Asya ülkelerinin pirinç kepeğini tercih etme sebepleri ise Ayçiçeği yağına oranla daha sıhhatli olmasıdır.

Birçok şeye faydası olsa da, her şey şeklinde kontrollü kullanılmalıdır. Şu demek oluyor ki cildin vereceği tepkiler takip edilmeli, ihtimaller içinde bir yan tesir durumunda doktora başvurulmalı, fazla kullanımdan kaçınmalıdır. Yağı alırken kullanım amacına uygun olup olmadığı mevzusunda satıcı ile informasyon alış-verişinde bulunulmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir